Jalkapallo on maailman ylivoimaisesti suosituin urheilulaji ja Eurooppa maailman tunnetuimpien jalkapalloliigojen kotimanner. Suomalaisittain kenties seuratuin ja eurojalkapallon liigoista rakastetuin on legendaarinen Englannin Valioliiga.

Englannin Valioliigan

Englannin Valioliigan huima suosio Suomessa selittyy muun muassa sillä, että Yle aloitti liigan otteluiden lähettämisen televisiossa jo 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Tuolloin tv-kanavia oli koko maassa vain kaksi ja lauantaisin kello 17 esitetyistä otteluista muodostui suoranainen aikansa kulttituote. Tv-ottelut onnistuivat jopa luomaan Suomeen oman Liverpool-fanien sukupolven. Tänä päivänä Englannin Valioliiga on myös maailmanlaajuisesti mitattuna koko maailman seuratuin jalkapalloliiga. Liigan joukkueista etenkin Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal ja Liverpool herättävät mielenkiintoa ja nauttivat kymmenien miljoonien fanien kannatuksesta ympäri maailman.

Saksan, Italian ja Espanjan liigat

Euroopan muihin suuriin jalkapalloliigoihin kuuluvat Saksan Bundesliiga, Italian Serie A sekä Espanjan La Liga. Saksan liigan joukkueista tunnetuin on Bayern München, joka on napsinut mestaruuspokaaleita sekä kotimaassaan että eurokentillä. Vaikka Bayern München on valloittanut useat suomalaiset, viime aikoina monen huomio on kohdistunut myös toiseen baijerilaisseuraan: Bayer Leverkusenin maalia vartioi Huuhkaja-maalivahti Lukas Hradecký. Italian Serie A:n suurimmat joukkueet ovat Torinosta tuleva Juventus, roomalainen AS Roma sekä Milanon ylpeys AC Milan. Maailmanlaajuisissa kannattajamäärissä mitattuna Euroopan suosituimmat yksittäiset joukkueet tulevat kuitenkin toisesta Välimeren maasta, nimittäin Espanjasta. La Ligan legendaarinen taistelupari Real Madrid ja FC Barcelona kiinnostavat nimittäin molemmat yli sataa miljoonaa kannattajaa ympäri maailman.

Euroopan futispyhätöt

Moni vannoutunut fani alkaa jossain vaiheessa haaveilla matkasta johonkin Euroopan suurista jalkapallopyhätöistä. Euroopan suurin jalkapallostadion on FC Barcelonan kotiareena Camp Nou. Vuonna 1957 rakennetun stadionin yleisökapasiteetti on hieman reilut 99 000 katsojaa. Ison-Britannian suurin ja tunnetuin stadion on Lontoossa sijaitseva Wembley, jonne mahtuu 90 000 futisfania. Maan muita kuuluisia pelipyhättöjä ovat Manchester Unitedin kotistadion Old Trafford sekä Liverpoolin Anfield. Anfield ei pääse loistamaan yleisökapasiteetillaan Euroopan muiden suurien stadioneiden tavoin, mutta paikka on jalkapallofanien keskuudessa kuuluisa huikeasta tunnelmastaan. Kannattipa suosikkijoukkuettaan sitten stadionin humussa tai kotisohvalta käsin, tosifanin tunnistaa jo kaukaa. Esimerkiksi Supporters Place tarjoaa asiaankuuluvat pelipaidat, kaulaliinat, lippikset ja lukuisat muut jalkapallofanin kannatustuotteet, joilla tunnustaa väriä.