Moni haluaisi aloittaa liikunnallisen elämäntavan. Joka tuutista tarjotaan hyviä lenkkikenkiä, loistavia ideoita lenkkeilyn aloittamiseen ja vinkkejä maratoniin valmistautumiseen. Jos itselle juokseminen tuntuu lähinnä vastenmieliseltä, saattavat tällaiset mainokset vain työntää liikkumisen aloittamista kauemmas. Onkin erityisen tärkeää, että jokainen liikkuja löytää oman lajinsa. Näin suhde urheiluun pysyy mahdollisimman terveenä ja siitä oppii myös nauttimaan.Moni aloittaa liikkumisen pidemmillä kävelylenkeillä tai kevyellä hölkällä. Pyöräily on kuitenkin yleistynyt viimeisten vuosien aikana valtavasti, ja se sopii sekä nuorille että vanhoille, urheiluun tottuneille ja aloittelijoille. Pyöräily ei rasita esimerkiksi polvien ja nilkkojen niveliä samalla tavalla kuin juokseminen. Maantiepyörä vie myös ajajansa jalkoja nopeammin paikasta A paikkaan B.

Kirjoita tavoitteet ja toivomukset ylös

Jos oman lajin löytäminen tuntuu haastavalta, kannattaa asiaa pohtia paperin äärellä. Moni aloittaa liikuntaharrastuksen yhteydessä myös päiväkirjan päivittämisen; ensimmäiselle sivulle voi kirjoittaa hieman tietoja itsestään, urheilutaustastaan ja mieltymyksistään. Sitten on hyvä pohtia tavoitteitaan; haluanko laihtua, korjata ruokailu- ja liikuntatottumuksia vai kenties vain oppia nauttimaan urheilusta? Tavoitteet määrittävät pitkälti myös lajin.Reilusti ylipainoinen saattaa kokea juoksemisen turhan rankkana. Jos tarkoitus on kuitenkin laihduttaa, käveleminen tai pyöräileminen voi olla hyvä tapa aloittaa. Ennen paljon urheillut, mutta lopulta laiskistunut, saattaa haluta palata entiseen rytmiinsä kuntosalille ja kasvattaa lihasmassansa takaisin. Kun kirjoittaa tavoitteet ja toiveet paperille, niiden toteuttaminen helpottuu. Näin myös ajatukset järjestyvät ja treeniohjelman suunnittelu helpottuu.

Toiminko paremmin yksin vai joukkueessa?

Urheilulajit voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: yksilö- ja joukkuelajeihin. Oman lajin etsimisen voi aloittaa pohtimalla, toiminko paremmin yksin vai muiden kanssa? Yksilölajit eivät rajoitu ainoastaan pyöräilyyn ja lenkkeilyyn, vaan muita lajeja ovat esimerkiksi hiihto, suunnistus, kamppailulajit, kiipeily, tanssi ja ratsastus. Hyviä joukkuelajeja taas ovat esimerkiksi kaikki pallopelit, ja monet suosivat myös ryhmäliikuntatunteja.Omien ominaisuuksiensa paperille kirjoittaminen on jälleen kannattavaa. Voit kirjoittaa yksilö- ja joukkuelajit omiin kategorioihinsa ja listata niistä sekä hyviä että huonoja puolia. Lisäksi kannattaa kirjoittaa lista omista ominaisuuksistaan, esimerkiksi “pidän omasta rauhasta” tai “jaan urheilun ilon mielelläni muiden kanssa”. Myös netti on pullollaan erilaisia testejä, jotka antavat suuntaa itselle sopivista lajeista.