Kunto ja tarmoa mitataan etenkin Urheilun olympialaisissa. Olympiakisoja kehitellessä Suomi eli vielä sortokautta vieraan maan hallinnan alaisena. Ei katsottu hyväksi lietsoa suomalaisten itsetuntoa, joten kaikenlainen harrastelu-urheilu mukaan lukien jäi yksityisten ihmisten varaan.
Tämä ei pitänyt suomalaisia kauaakaan kisoista poissa, ja vuonna 1906 neljä sitkeää suomalaisurheilijaa matkasivat omin neuvoin Ateenan olympiakilpailuihin. Verner Weckman paini kisoissa kultaa ja Verner Järvinen kiskaisi itselleen kiekon kultamitalin.
Tämä riitti kipinäksi urheiluinnolle, joka tosiaankin nosti kansan itsetuntoa heti sorron alta vapauduttuamme. Yhdeksi olympialaisten suurmaaksi Suomi ylti Tukholmassa vuonna 1912; kisat toivat meille yhdeksän kultamitalia painin ja yleisurheilun merkeissä.Poliittisesti tilanteemme oli kuitenkin yhä heikko. Suomalaiset kilpailivat Venäjän lipun nimissä, vaikkakin Suomi oli vahvasti nimikyltissämme mainittuna. Kaksi vuotta myöhemmin oikeutemme osallistua olympiakisoihin omana maanamme kiistettiin, mutta ensimmäinen maailmansota sotki kongressin päätöksen täytäntöönpanon. Suomen itsenäistyttyä 1917 ongelmaa ei enää ollut.
Voi niitä aikoja
Itsenäistymisen jälkeen Suomi keräsi olympiamitaleiden ennätyksiä monia vuosia. Useat ennätykset ovat yhä rikkomatta, vaikka maamme menestyminen onkin ollut vähäisempää viime vuosina. Kesäolympialaisissa olemme yhä yksi menestyneimmistä maista alkuvuosien vahvojen tulosten ansiosta. Muistoissa on esimerkiksi Pariisin olympialaiset vuonna 1924, jolloin Suomi saavutti mahtavat 37 mitalia. Olympiahistorian kuivimmaksi vuodeksi jäi vuosi 2004, jolloin Suomi jäi ensimmäistä kertaa vaille yhtäkään kultamitalia. Joukkueemme tuli kotiin kahden hopean kera.Kaiken kaikkiaan Suomi on saanut kesäolympialaisista 100 kultamitalia ja sijoittunut hopealle tai pronssille 295 kertaa. Menestynein suomalainen urheilija oli tietysti juoksija Paavo Nurmi, joka toi maallemme kolmissa olympialaisissa yhdeksän kultamitalia ja kolme hopeaa.Maineemme oli hyvä talviolympiakisoissakin yhtenä parhaista maista etenkin kisojen alkuaikoina. Merkittäviä suomalaisnimiä talviurheilun parista ovat Veikko Hakulinen ja kaikkien rakastama Matti Nykänen. Suurin saavutus tehtiin Sarajevon kisoista vuonna 1984, kun Suomi voitti neljä kultaa, kolme hopeaa ja kuusi pronssimitalia.